پنجشنبه 09 فروردین 1403
EN

خبرگزاری

وحدت اسلامی از دیدگاه رهبری

  • 23 آذر 1395
  • 14:14
  • 0 دیدگاه
  • 300 بازدید
  • Article Rating
وحدت اسلامی از دیدگاه رهبری
در آستانه هفته وحدت

وحدت اسلامی از دیدگاه رهبری


وحدت به عنوان عنصر قوام بخش هر جامعه ای افزون بر کمک به رشد و بالندگی جامعه، مسیر غلبه دشمنان را سد می کند. حال اگر این وحدت و یکپارچگی با تکیه بر ارزش ها و باورهای دینی باشد، عمر آن طولانی و گسستن آن دشوارتر است.

وحدت به معنای بریدن از مذهب و اعتقادهای شخصی و پیوستن همگان به مذهبی خاص تلقی نمی شود بلکه مستلزم توجه به اشتراک ها و نادیده گرفتن نقاط اختلاف و تمایزها است. بنابراین، در این حالت جدا از این که افراد احکام خاص مذهب خود را حفظ می کنند و به آن پایبندند، در زندگی و روابط سیاسی، اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و ... با دیگر پیروان مذهب ها همسو و متحد هستند که نمونه برجسته آن وحدت میان شیعه و سنی است و این وحدت در قامت دین اسلام صورت می گیرد.

وحدت بر پایه تاکید بر دین اسلام و اشتراک های فراوان میان تشیع و تسنن شکل می گیرد. بی تردید شیعه و مذهب های چهارگانه اهل سنت از وجه اشتراک در مسایل مهمی همچون توحید، نبوت، معاد و ... برخوردارند که برخی تمایزها نباید به این پیوند تاریخی و اعتقادی خدشه وارد کند؛ پیوندی که کشتی اسلام را به پیش می برد و تامین کننده منافع جمعی مسلمانان است. البته این را نیز باید در نظر داشت که نه تنها میان شیعه و سنی که در همه دین ها و مذهب ها در مسایل اعتقادی و احکام تمایزهایی وجود دارد که برای ایجاد وحدت باید از آن چشم پوشی کرد.

دشمنان اسلام در طول تاریخ همواره از این وحدت در هراس بوده اند و با هر ابزاری سعی در گسست این پیوند داشته اند. از این رو، رهبران دینی توصیه می کردند که مسلمانان در برابر دشمنان همچون «ید واحده» عمل کنند. در اهمیت ایجاد و تداوم وحدت اسلامی، نه تنها در قرآن و سخنان پیشوایان دین که امام خمینی پایه گذار هفته وحدت و آیت الله خامنه ای رهبر معظم انقلاب نیز همیشه بر این مهم تاکید کرده اند.

گروه اطلاع رسانی ایرنا در آستانه هفته وحدت(12 تا 17 ربیع الاول) به محوریابی سخنان رهبر معظم انقلاب از بازه زمانی 1369 تا 1395 خورشیدی اقدام کرده است.

در ادامه به فرازهایی از سخنان و رهنمودهای عالمانه رهبر انقلاب درباره حفظ وحدت و اتحاد میان مسلمانان و دیگر ملت های اسلامی می پردازیم :

** اتحاد و پیوستگی مسلمانان لازمه دستیابی به آرمان های اسلامی
- مذاهب اسلامی باید دست در دست هم، برادروار در جهت اهداف و آرمان های بلند اسلامی به کمک هم حرکت کنند. دشمن امید بسته است که بتواند پیروان مذاهب گوناگون را مقابل هم قرار بدهد. هیچ کس نباید تسلیم این نقشه‏ خائنانه و خباثت‏ آمیز دشمن بشود. آن ها می خواهند شیعه در مقابل سنی، سنی در مقابل شیعه، دل ها از هم چرکین، نسبت به هم بدبین، آنها این را می خواهند. برای همین است که من اعلام کردم، باز هم تاکید می کنم که خط قرمز از نظر نظام اسلامی و از نظر ما، عبارت است از اهانت به مقدسات یکدیگر. آن کسانی که نادانسته، از روی غفلت، گاهی از روی تعصب های کور و بی جا، چه سنی و چه شیعه، به مقدسات یکدیگر توهین می کنند، نمی فهمند چه می کنند. بهترین وسیله برای دشمن همین ها هستند، بهترین ابزار در دست دشمن همین ها هستند، این خط قرمز است. (بیانات در دیدار با مردم سقز، 29 اردیبهشت 1388)

- سنی و شیعه هر کدام مراسم مذهبی خودشان را، آداب خودشان را، عادات خودشان را، وظایف دینی خودشان را انجام می دهند و باید بدهند. اما خط قرمز این است که نباید مطلقا بین اینها به خاطر اهانت به مقدسات - چه آنچه که از سوی بعضی از افراد شیعه از روی غفلت صادر می شود، چه آن چه که از روی غفلت از بعضی از افراد سنی مثل سلفی‏ها و امثال این ها صادر می شود که یکدیگر را نفی می کنند - چیزی بیان شود. این همان چیزی است که دشمن می خواهد. اینجا هم باید هوشیاری باشد. (بیانات در دیدار با مردم سقز، 29 اردیبهشت 1388)

**ایجاد اختلافات میان شیعه و سنی ابزاری در دست دشمنان اسلام
- کسـانی که شعـار اتحـاد و وحدت و برادری مسلمین را می دهند، این ها دشمن مسلمانان نیستند، دوست مسلمانانند، خیر مسلمانان را می خواهند و مایلند همه مسلمین عالم عزیز باشند. چه فایده ای دارد که در داخل جامعه اسلامی، مسلمانان از مذاهب مختلف، روبه روی هم بایستند و به همدیگر ضربه بزنند. از آن طرف هم دشمن بیاید، هر دوی اینها را محاصره کند، سرشان را به هم بکوبد و خودش بنشیند، تماشا و استفاده بکند. این خوب است؟ (بیانات در دیدار با ‌آزادگان‌ و اقشار مختلف‌ مردم‌، در نخستین روز از هفته‌ وحدت‌، 11 مهر 1369)

- اگر ما می گوییم که شیعه و سنی در کنار هم قرار بگیرند، یعنی شیعه، شیعه بماند، سنی هم سنی بماند. ما چه موقع به عالم تسنن گفته ایم که منظورمان از وحدت این که شما شیعه بشوید. ما چنین چیزی نگفته ایم. هر کس خواست شیعه بشود، از طریق علمی و از راه مباحثات عالمانه شیعه بشود. آنها هم آزادند که بروند کار خودشان را بکنند. ما نمی گوییم شما مذهبت را عوض کن؛ ما می گوییم شیعه و سنی باید همیشه سر عقل باشند، همچنان که بحمدالله در دوران انقلاب اسلامی، در کشور ما مشاهده شد. نگذارند دشمن از اختلافات این ها سوء استفاده کند. برگزاری هفته وحدت، برای این است.(بیانات رهبری در دیدار با ‌آزادگان‌ و اقشار مختلف‌ مردم‌، در نخستین روز از هفته‌ وحدت‌، 11 مهر 1369)

- در زمان حال، برای این که مسلمین با هم متحد و متفق نباشند و علیـه هـم کار کنند، تلاش های مضاعفی انجام می گیرد. این تلاش ها به خصوص از وقتی تشدید شده، که نیاز مسلمین به وحدت، بیش از همیشه است. به تصور خیلی نزدیک به واقعیت، انگیزه تلاش های دشمنان این است که از تحقق آرزوی سیادت و حاکمیت اسلام که امروز به مراحل عملی نزدیک می شود ، جلوگیری کنند. طبیعی است که اگر اسلام بخواهد حاکمیت پیدا کند و مسلمین در دنیای اسلام بخواهند به اسلام تمسک کنند، با این اختلافات امکان پذیر نیست». (بیانات در گردهمایی‌ نخستین‌ دوره‌‌ شورای‌ عالی‌ مجمع‌ التقریب‌ بین‌ المذاهب‌ الاسلامیه‌، یکم مهر 1370)

- یکی از ابزارهای دشمنان، ایجاد تفرقه است بین ما؛ من اصرار دارم بر این موضوع تکیه کنم و تأکید کنم. برادران، خواهران، مسلمانان دنیای اسلام، اگر این صدا به گوش شما خواهد رسید! آن روزی که کلمه‌ی سنّی و شیعه در ادبیّات آمریکایی‌ها پیدا شد، ما نگران شدیم؛ اهل نظر همه نگران شدند. از وقتی ادبیّات سنّی و شیعه در کلمات آمریکایی‌ها ظهور پیدا کرد، اینجا کسانی که اهل فهم و دقّت بودند نگران شدند؛ فهمیدند که یک کار جدید در شُرف انجام است و تحقّق پیدا کرد. ایجاد جنگ بین شیعه و سنّی سابقه دارد؛ انگلیسی‌ها در این کار ماهرند. امید و تکلیف و مسوولیت، متوجه به علمای اسلام و به روشنفکران راستین در دنیای اسلام است؛ باید با مردمشان حرف بزنند، با سیاستمدارانشان هم حرف بزنند. ما از یادبود ولادت پیغمبر این بهره را ببریم که کاری را که اسلام در روز اول کرد که احیای دنیای مرده‌ی آن زمان بود، وجهه‌ همت خودمان قرار بدهیم؛ و این احتیاج دارد به عقل، به خردمندی، به تدبّر، به بصیرت، به شناخت دشمن؛ دشمن را بشناسیم، توطئه‌های دشمن را بشناسیم، فریب دشمن را نخوریم.( بیانات در دیدار مسوولان نظام و میهمانان کنفرانس وحدت اسلامی، 8 دی 1394)‌


** تقریب مذاهب، عنصری کارا برای رفع سوء تفاهم میان مسلمانان 
- امروز دنیای اسلام نیازمند این تقریب است. در این تقریب همان طور کـه مکرر گفته شده، غـرض این است که فرقه های اسلامی، در مقام فکر و اعتقاد به یکدیگر نزدیک بشوند. ای بسا برخی از تصورات فِرق نسبت به یکدیگر، با مباحثه و مذاکره، به استنتاج خوبی منتهی بشود. شاید بعضی از سوء تفاهم ها برطرف و بعضی از عقاید تعدیل و بعضی از افکار به طور واقعی به هم نزدیک بشود. البته اگر این بشود، بسیار بهتر از هر شکل دیگر است. حداقل این است که بر روی مشترکات تاکید بشود. این گفتگوها و مذاکرات، کمترین فایده اش این خواهد بود. بنابراین، باید از طرح مسایل تفرقه انگیز خودداری بشود.» (بیانات در گردهمایی‌ نخستین‌ دوره‌‌ شورای‌ عالی‌ مجمع‌ التقریب‌ بین‌ المذاهب‌ الاسلامیه‌، یکم مهر 1370)

** سربلندی دنیای اسلام در گرو اتحاد مسلمانان 
- یک میلیارد انسان در دنیا هستند که درباره خدا و پیامبر و نماز و حج و کعبه و قرآن و بسیاری از احکام دینی، با هم یک عقیده دارند، یک یاچند مورد اختلاف هم دارند. این ها بیایند همان چند اختلاف را بگیرند، با هم بجنگند، تا آن کسی که با اصل خدا و پیامبر (ص) و دین و همه چیز مخالف است، کار خودش را انجام بدهد. آیا این عاقلانه است؟ ما گفتیم یک عده از علما و متفکران دور هم بنشینند و در سطح علمی و فرهنگی، برای تقریب و نزدیک کردن ، «موسسه التقریب بین المذاهب الاسلامیه» را به وجود آورند. چهار مذهب فقهی در اهل سنت هست، مذهب امامیه هست، مذهب زیدیه هست، مذاهب دیگر اسلامی هستند. اینهـا بنشینند ببینند، در مسایل علمی و دینی، چقـدر می توانند با یکدیگر همکاری و کار کنند. ما این مرکز را تشکیل دادیم. ان شاء الله برادرانی که مسوول این کار هستند و معین شده اند، آن را با قوت دنبال می کنند. این کار، کاری است که خدای متعال از آن راضی است و سرنوشت اسلام به این طور کارهاست. اگر مسلمین دست در دست هم بگذارند و با هم صمیمی باشند، ولو عقایدشان مخالف با یکدیگر باشد، اما آلت دست دشمن نشوند، دنیای اسلام سربلند خواهد شد.( بیانات در دیدار با گروهی از آزادگان‌ و اقشار مختلف‌ مردم‌، در نخستین روز از هفته‌‌ وحدت‌، 11 مهر 1369)

- در این عید، مردم به دو رکن اساسی دعوت شده‌اند: به توحید و به وحدت. البته امروز متاسفانه دنیای اسلام از وحدت محروم است، دچار مشکلات و دچار درگیری است. وقتی آشفتگی به میان آمد، وقتی درگیری میان مسلمان ها به وجود آمد، معنویت هم کم میشود. معنویت و ایمان، طبق منطق قرآن تا حدود زیادی به آرامش احتیاج دارد؛ هُوَ الَّذی اَنزَلَ السَّکینَةَ فی قُلوبِ المُؤمِنینَ لِیَزدادوا ایمانًا مَعَ ایمانِهم؛ وقتی سکینه بود، وقتی آرامش بود، وقتی امنیت بود، نوبت میرسد به این که انسان ها بر ایمان خود بیفزایند؛ با عمل صالح، با توجه، با ذکر.( بیانات در دیدار مسوولان نظام و سفرای کشورهای اسلامی، 16 تیر 1395)

- در شرایطی که سیاست های استکبار بر ایجاد اختلاف و درگیری میان مسلمانان است، امت اسلامی باید با تمسک به قرآن، این نعمت بزرگ الهی در مسیر وحدت و انسجام حرکت کند. (بیانات در دیدار شرکت کنندگان در سی‌ وسومین دوره مسابقات بین‌المللی قرآن کریم و جامعه، 19 اردیبهشت 1395)

** ضرورت توجه به وحدت در جهان اسلام
- یک عده قلم به مزد و مزدور و عالم بی دین و ریزه خوار سفره سلاطین و مشکل داران بی دین عالم را که از هر کسی خطرناکترند، اجیر کرده اند، تا در برابر ندای وحدت انقلاب اسلامی، فریاد اختلاف و تفرقه سر دهند. واقعا عالمی که وجدان بیدار و تقوا نداشته باشد، اضر از هر دشمنی بر جامعه ی اسلامی است. روایت است که چنین عالمی بر مسلمانان، اضر از گرگ بر گله گوسفندان است. شما ببینید، یک گرگ در یک گله گوسفند، چه کار می کند؟ این ضررش از آن بیشتر است. در طول این هشت سـال جنگ، بلکه در طول ده، یازده سـال انقلاب، دیدیم که این طور علما چه کردند، امـا به برکت نام و پرچم اسلام و نام پیامبر اکرم و به برکت هفته وحدت، انقلاب بر توطئه های آنان فایق آمده است. ( بیانات در دیدار با گروهی از آزادگان‌ و اقشار مختلف‌ مردم‌، در نخستین روز از هفته‌‌ وحدت‌، 11 مهر 1369)

- همه‌ مقصودهای بزرگ محتاج مجاهدتند. هیچ مقصود بزرگی نیست که بدون مجاهدت حاصل شود. اتحاد بین مسلمان ها هم بدون مجاهدت حاصل نخواهد شد. وظیفه‌ ماست که برای اتحاد دنیای اسلام مجاهدت کنیم. این اتحاد می تواند بسیاری از گره‌ها را باز کند؛ می تواند جوامع اسلامی و ملت های مسلمان را عزیز کند. در درجه‌ اول، سیاستمداران و مسوولان و باز در درجه‌ مهم و بالا، اندیشمندان، کسانی که با مغز و دل مردم سر و کار دارند؛ علمای دین، روشنفکران، نویسندگان، روزنامه‌نگاران، شعرا، ادبا، دانشمندان دنیای اسلام، این وظیفه‌ بزرگ را بر عهده دارند که به مردم، سرانگشتانی را که می خواهند در این وحدت اختلال کنند و این رشته‌ مستحکم الهی را از دست مسلمان ها بگیرند، معرفی کنند.( بیانات در در دیدار مسوولان نظام، 25 اسفند 1387)

- امروز بیش از همه چیز، در امت اسلامی اتحاد لازم است. وحدت پیدا کنیم، حرفمان را یکی کنیم، دلمان را یکی کنیم؛ این وظیفه‌ی یکایک کسانی است که در این امت بزرگ مسلمان قدرت تاثیرگذاری دارند. چه دولت ها، چه روشنفکران، چه علما، چه فعالان گوناگون سیاسی و اجتماعی، هر کدامی در هر کشوری از کشورهای اسلامی هستند، وظیفه دارند امت اسلامی را بیدار کنند و این حقائق را به آنها بگویند.( بیانات در در دیدار جمعی از مردم و مسوولان نظام، 13 اسفند 1388)

** وحدت کلمه رکن اساسی حفظ انقلاب 
- وحدت کلمه را حفظ کنید. مبادا کسانی با زبان هایی، بدون قصد و غرض سویی، فقط به علت اشتباه و به خاطر اینکه مصلحت را نمی فهمند و نمی دانند که چه بگویند، چیزهایی بگویند که مردم را دلسرد بکنند. متاسفانه گاهی در گوشه و کنار دیده می شود که بعضی مصلحت خود و مصلحت انقلاب و ملت را نمی فهمند. با زید بدی می کنند،با نظـام بدی می کنند. می خواهند مسوولی را زیر سوال ببـرند، انقـلاب را زیر سوال می بـرند. نمی فهمند کـه این کار، زیر سوال بردن انقلاب است. می خواهند یک جبهه بندی درست کنند، ولـی نمی فهمند کـه این جبهه بندی، به وحدت ضربه خواهد زد.( بیانات در دیدار مسؤولان‌ بنیاد شهید، جمعی‌ از اساتید و دانشجویان‌ دانشگاهها و اقشار مختلف‌ مردم‌، 24 مرداد 1369) 

** تاکید دین اسلام بر وحدت بینش، نظر و سخن مسلمانان
- ما معتقدیم که اسلام، وحدت مسلمین و اتحاد نیروهای مومن به خدا و موحد را یکی از فرایض قرار داده است. ما معتقدیم که یکی از بزرگترین اهداف حج خانه خدا این است که مسلمانان را به هم نزدیک کند. این که خدا فرموده است: «وَ اذّن فی النّاس بالحجّ یأتوکَ رجالاً وَ عَلی کلّ ضار یأتین من کلِّ فجّ عمیق» (حج -27) و همه مردم مسلمان عالم را در روزهای معین و در عرصه های محدودی مانند عرفات و مشعر و منا و مسجدالحرام جمع می کند، چرا این ها این قدر از آشنایی مسلمین با هم می ترسند؟ مساله این است که وحدت اسلامی و وحدت بینش و نظر و سخن مسلمین، برای استکبار و در راس آن، آمریکای غدار و برای ابزارهای او در دستگاه حاکمیت سلطه در عالم، خطرناک است. این، حقیقتی است که امام بزرگوار ما بارها آن را بیان کرد.( بیانات در دیدار با میهمانان‌ خارجی‌ مراسم‌ نخستین سالگرد ارتحال‌ امام‌ خمینی‌(ره‌)، 16 خرداد 1369)

- ما عرض میکنیم وجود مقدس نبی مکرم و رسول اعظم اسلام، مهمترین نقطه‌ ایجاد وحدت است. قبلا هم این را عرض کردیم که دنیای اسلامی می تواند در این نقطه به هم پیوند بخورد؛ اینجا، جایی است که عواطف همه‌ مسلمان ها در آن جا متمرکز می شود؛ این، کانون عشق و محبت و دنیای اسلام است. این هفته، حقیقتاً هفته‌ وحدت است؛ این ایام حقیقتا ایام اتحاد مسلمان هاست. مسوولان سیاسی، وظیفه‌ شان سنگین است؛ مسوولان فرهنگی، نویسندگان و علما، باید از طرح مسایل اختلاف‌ آفرین و تفرقه‌افکن بپرهیزند؛ هم سنی و هم شیعه، همه، باید روی این نقطه‌ اتحاد تکیه کنند. و توقع از علما و زبدگان و نخبگان سیاسی است که خطورت زمان را بفهمند، اهمیت اتحاد مسلمانان را بفهمند و توطئه‌ دشمنان را برای شکستن این اتحاد و همدلی بفهمند. ( بیانات در دیدار کارگزاران نظام، 27 فروردین 1385)

** دیدگاه امام خمینی(ره ) درباره اتحاد مسلمانان 
- امام خمینی (ره) نظر وسیعی به دنیای اسلام داشت و به دنبال همین دیدگاه وسیع،اعتقاد راسخ او به لزوم اتحاد مسلمین بود. این، آن نکته ی اساسی است. مساله این نیست که مذاهب یا فرق اسلامی و طوایف گوناگون سیاسی و اعتقادی و مسلکی و غیره، چه تعداد جمعیت یا چه قدر قدرت سیاسی و اجتماعی دارند یا ندارند. مساله این است که اگر ما برای مشکلات جهان اسلام، به دنبال چاره ای هستیم، یا به تعبیر درست تر، اگر ما برای سـربلندی و عظمت و عـزت اسلام و قـرآن مجاهده می کنیم، این با اختلاف و درگیری بین مسلمین سازگار نیست. امام(ره) قبل از پیروزی انقلاب این هدف را دنبال می کردند و به آن توصیه می نمودند. بعد از پیروزی انقلاب هم، به طریق اولی این کار را کردند. ( بیانات در دیدار با میهمانان‌ خارجی‌ مراسم‌ نخستین سالگرد ارتحال‌ امام‌ خمینی‌(ره‌)، 16 خرداد 1369) 

** وحدت و یکپارچگی، راهکارهای ناامید سازی دشمنان 
- یک نقطه، مساله وحدت و یکپارچگی است. دشمنانی که هنوز درصددند نسبت به انقلاب و نظام جمهوری اسلامی، نیات خصمانه و شومشان را اعمال بکنند، چشم امید به اختلافات بسته اند. آن ها از وحدت و یکپارچگی شما مردم می ترسند، این را متوجه باشید. ملت ایران، به هیچ قیمت نباید وحدت و یکپارچگی خودش را از دست بدهد. مسوولان باید متوجه باشند که با این یکپارچگی عظیم، چگونه باید رفتار کرد. ( بیانات در دیدار با میهمانان‌ خارجی‌ مراسم‌ نخستین سالگرد ارتحال‌ امام‌ خمینی‌(ره‌)، 16 خرداد 1369)

- دشمنان اسلام برنامه ‌ریزی کردند؛ این ها چیزهایی نیست که دفعتا به‌ وجود بیاید، این ها چیزهای خلق‌الساعه نیست؛ این ها چیزهایی است که درباره‌ آن مدتها برنامه ‌ریزی شده است، پشت سر این ها سیاست هست، پشت سر این ها پول هست، دستگاه‌ های جاسوسی پشت سر این‌ جور کارها هستند. مسلمان ها باید با هر عامل مخالفِ وحدت و ضد وحدت مقابله بکنند؛ این یک تکلیف بزرگ برای همه‌ ما است؛ هم شیعه باید این را قبول کند، هم سنی باید قبول کند، هم شعبه‌ های گوناگونی که در میان شیعیان و در میان سنی‌ها وجود دارد این را باید بپذیرند.(بیانات در دیدار مسوولان نظام و میهمانان کنفرانس وحدت اسلامی، 29 دی 1392)

** وحدت، همدلی و مقاومت، پیش شرط پیروزی در برابر دشمنان اسلام
- هر جا ملت ها دست به دست هم بدهند، حضور داشته باشند، این حضور را ادامه بدهند و با سختی هایش بسازند، ممکن نیست قدرت های بین المللی مانند آمریکا و امثال آمریکا، بتوانند آن کاری را که می خواهند، در مقابل این ها انجام بدهند. ملت ها پیروزند. این، یک واقعیت است. ایستادگی، مقاومت، حضور و وحدت، از شرایطش است. امروز، شما در دنیا می بینید که به تدریج در مناطقی از عالم، همین تجربه ایران تکرار می شود و برای همین است که امام بزرگوار ما، به طور قاطع می گفت که دشمن قادر نیست این ملت را تا وقتی ایستاده و متحد است، شکست بدهد و فرمودند: «آمـریکـا در مقـابـل ایـران، هیچ غلطی نمی تواند بکند.» ما هم همان حرف را تکرار می کنیم. این، اعتقاد ملت ایران و مسوولان و دست اندرکاران نظام جمهوری اسلامی است. (بیانات در دیدار با کارگزاران نظام، هفتم اردیبهشت 1369)

- قبل از اینکه نظام اسلامی تشکیل بشود، برادران ما، بزرگان نهضت، بزرگان مبارزه‌ انقلابی در آن روز - که هنوز خبری از حکومت اسلامی و جمهوری اسلامی نبود - در جهت وحدت شیعه و سنی تلاش می کردند. ما خوشبختانه در ایران اسلامی توانستیم این توطئه را خنثی کنیم. شیعه و سنی در کشور ما همت کردند. یک ضلع موثر در این شکوه و عظمت، شما مردم کُردِ سنیِ شافعی در این منطقه هستید. شما این وحدت را نشان دادید، این یگانگی و این اخلاص و صفا را نشان دادید، به دهان دشمن مشت کوبیدید؛ این کارِ بسیار برجسته‌ای است. من اصرار دارم که در سراسر کشور، چه آن مناطقی که سنی و شیعه در کنار هم زندگی میکنند، چه آن مناطقی که فقط شیعه‌اند، یا آن مناطقی که فقط سنی هستند، همه جوری رفتار کنند که دشمن بفهمد در این کشور نمیتواند به بهانه‌ی اختلاف مذهب، میان مذاهب اسلامی اختلاف ایجاد کند. ( بیانات در اجتماع مردم پاوه‌، 25 مهر 1390)

** اتحاد و اتفاق دنیای اسلام با تکیه بر آموزه های سیره اهل بیت (علیهم السلام) 
- مهم این است که دنیای اسلام می تواند به محور دو نقطه مربوط به اهل بیت (علیهم السلام)، اتفاق و اتحاد داشته باشد: یکی محبت است که یک امر عاطفی و عقیدتی است و مسلمین به محبت اهل بیت (علیهم السلام) امر شده اند و همه آن را قبول کرده اند. این نقطه می تواند نقطه تمرکز عواطف و احساسات همه مسلمین باشد. نقطه دوم، آموزش دین و تعلم معارف و احکام الهی به مثابه عدل قرآن و به موجب حدیث ثقلین است، که باز این حدیث را شیعه و سنی و فرق مختلف اسلامی روایت کرده اند. این چیز مهمی است که برافراشتن پرچم اهل بیت (علیهم السلام) در دنیای اسلام، حقیقتا می تواند دنیای اسلام و مسلمین را از این دو نقطه نظر گردهم مجتمع کند. امروز این فرصت عظیم در اختیار همه مسلمین است.(بیانات در در دیدار با میهمانان و شرکت کنندگان کنفرانس جهانی اهل بیت، چهارم خرداد 1369)

** مهار تفرقه افکنی دشمنان با حفظ یکپارچگی و وحدت مسلمانان 
- نکته اول، همین مساله وحدت عمومی مردم است. از علمای موجه و زبان های ناطق و گویا، بخصوص ائمه محترم جمعه و شخصیت هایی که مقام رسمی و جایگاه شناخته شده ای را در جامعه اسلامی دارا هستند، چه کسی اولی به این است که مردم را صمیمانه به سمت وحدت و استحکام- همین یکپارچگی که بحمدالله هست، دعوت کند؟ هیچکدام از مسوولان نظام نباید اجازه بدهیم کـه دست هایی، یا از روی عنـاد و غرض و یا از روی جهـالت، در یکپـارچگی ملت تفـرقه ایجاد کنند و مردم را به دسته جات تقسیم نمایند و اهوای آنان را با یکدیگر متقابل و متضاد بکنند. این راه هایی دارد. با تشر زدن و دعوا کردن و تهدید کردن، همیشه این مقصود حاصل نمی شود. بیشتر با محبت و جلب قلوب و جذب باید این مقصود را عملی کرد. (بیانات در دومین دوره مجلس خبرگان 16 مهر 1369)

- مساله‌ وحدت را همه باید جدی بگیرند؛ در درجه‌ اول، نخبگان؛ نخبگان سیاسی، نخبگان دینی، نخبگان دانشگاهی، نخبگان حوزه‌های علمیه؛ در همه جا. در کشور ما همه مساله‌ وحدت را جدی بگیرند. ایجاد اختلاف مذهبی بین گروه های مختلف مسلمان، خطر بزرگی است. اگر دشمنان بتوانند آتش اختلافات فرقه‌ای را در یک جایی برافروزند، فرونشاندن آن جزو دشوارترین کارهاست.( بیانات در دیدار مسوولان نظام و میهمانان کنفرانس وحدت اسلامی، 10 بهمن 1391)

- وحدت به معنای تکیه‌ بر مشترکات است. ما مشترکات زیادی داریم؛ میان مسلمانان، مشترکات بیش از موارد اختلافی است؛ روی مشترکات باید تکیه کنند. تکلیف عمده هم در این مورد بر دوش نخبگان است؛ چه نخبگان سیاسی، چه نخبگان علمی و چه نخبگان دینی. علمای دنیای اسلام مردم را از تشدید اختلافات فرقه‌ای و مذهبی برحذر بدارند. دانشمندان دانشگاهی، دانشجویان را توجیه کنند و به آنها تفهیم کنند که امروز مهم‌ترین مساله در دنیای اسلام وحدت است.( بیانات در دیدار مسوولان نظام و میهمانان کنفرانس وحدت اسلامی، 29 دی 1392)

** وحدت کلمه پیش نیاز حرکت دسته جمعی مسلمانان 
- می دانید که در یک حرکت دسته جمعی، وحدت کلمه، ضامن همه امور است. بدون وحدت کلمه، حرکت دسته جمعی امکان ندارد؛ ولو آن حرکت، متوقف به پنج یا ده نفر آدم باشد. اگر همان ده نفر، با یکدیگر همسخن و همکلام نباشند و همکاری نکنند، امکان ندارد که آن کار پیش برود. (بیانات در دیدار کارگزاران نظام، 14 آذر 1369)

- نظام جمهوری اسلامی، یک حرکت عظیم الهی است. ابعاد این حـرکت، به ابعاد مرزهای این کشور محصور نیست. این حرکت، حتی به حصارهای زمان کنونی هم محدود نمی شود، یک حرکت عظیم تاریخی است. باید طوری باشد که نسل های دیگر و ملت های مسلمان معاصر ما، از این حرکت درس بگیرند، نیرو به دست آورند و راهشان را پیدا کنند.(بیانات در دیدار کارگزاران نظام، 14 آذر 1369)

- همه سعی کنند وحدت و اتحاد نیروها و در یک جبهه قرار گرفتن نیروهای مسلمین را - که رمز سعادت و مایه سربلندی مسلمین و بزرگترین حربه ملت ها در مقابل استکبار جهانی است - مغتنم بشمارند و قدر بدانند. امیدواریم که ان‌شاءاللَّه ادعیه زاکیّه حضرت بقیةاللَّه اروحنافداه شامل حال حرکت کنندگان در این راه باشد و همه مسلمین در اقطار عالم، توفیق پیدا کنند به آیات شریفه قرآن و دستور اعتصام به حبل‌اللَّه جمیعا عمل کنند و ان‌شاءاللَّه وحدتی را که مورد آرزوی شخصیت های بزرگ اسلامی از اول تا امروز بوده است، جامه عمل بپوشانند.( بیانات در دیدار کارگزاران نظام و شخصیت های خارجی شرکت کننده در کنفرانس بین‌المللی وحدت اسلامی، 13 مرداد 1375)

** رفع اختلافات و برجسته سازی نقاط مشترک محور اصلی اخوت اسلامی
- یکی از اصول اسلام، وحدت مسلمین و اخوت اسلامی است. «وَ اعتَصِمُوا بِحَبلِ الله» (سوره آل عمران )، نقاط مشترک را هم باید چسبید. در افغانستان، اتفاقا اختلافات مذهبی و فرقه ای و قومی هم هست. اقوام افغانستان، در طول این تاریخ دویست و پنجاه ساله ای که ما می دانیم، غالبا با هم درگیری داشته اند. از لحاظ قومی هم، شیعه و سنی با یکدیگر اختلافات داشته اند. باید همه این ها را در هم هضم کنیم و فقط اسلام را در همه این گروه ها و دسته جات مختلف حاکم نماییم. در راسش هم شما آقایان- اعم از شیعه و سنی- که هر کدام بحمدالله جمعیتی را دنبال سر خودتان دارید، باید در جهت ایجاد حکومت اسلامی و حاکمیت اسلام در افغانستان تلاش کنید و به کمتر از این هم بایستی قانع و راضی نشوید.( بیانات در دیدار با رهبران گروه های جهادی افغانستان و جمعی از مسوولان وزارت امور خارجه‌، 29 آبان 1369) 

** لزوم حفظ یکپارچگی زیر پرچم اسلام و قرآن 
- دشمن در مقابل ملتی که ایمان راسخ و امید به آینده دارد و آماده فداکاری است و وحدت را در میان خود، مثل گوهر گرانبهایی حفظ کند، چه کار می تواند بکند؟ سعی کنید این وحدت را که بحمدالله امروز در میان ملت ایران مستحکم است، حفظ کنید. زمزمه های تفرقه را از هر کس که باشد، رد کنید. نگذارید افرادی از روی نادانی، یا خدای نکرده از روی غرض، در صفوف ملت انشقاق ایجاد کنند. این ملت که با یکپارچگی و وحدت خود توانست به هدف هایش برسد، باید ان شاء الله این وحدت و یکپارچگی را در زیر پرچم اسلام و قرآن حفظ کند.(بیانات در دیدار مردم قم، 19 دی 1369)

* رفع اختلاف ها و استحکام بخشی به حاکمیت اسلام؛ دو جهت گیری بنیادی در مساله وحدت 
- در مساله وحدت، دو نقطه یا دو جهت گیری اساسی وجود دارد که هر کدام به تنهایی، حایز اهمیتند. وقتی ما شعار وحدت را می دهیم، این دو نکته اساسی باید مورد توجه ما باشد و همین هاست که برای زندگی عملی مسلمین کارساز است: یکی از این دو نکته، عبارت از رفع اختلافات و تناقض ها و درگیری ها و تضادها و کارشکنی هاست که از قرن ها پیش تا امروز، میان طوایف و فِرَق مسلمین وجود داشته است و همیشه هم این تناقض ها به ضرر مسلمین تمام شده است. نکته ی دوم این است که این وحدت در خدمت و در جهت حاکمیت اسلام باشد، و الا پوچ و بی معنی خواهد بود.»(بیانات در دیدار با مسوولان‌ کشوری‌ و لشکری‌ و میهمانان‌ شرکت‌ کننده‌ در کنفرانس‌ وحدت‌اسلامی، 16 مهر 1369)‌

- وحدت بایستی براساس اسلام و اعتصام به حبل‌اللَّه باشد، نه بر اساس موهومات و قومیت های پوچ و بی محتوا. قوام امت اسلامی به همین است. درس ملت از این روزها، پایبندی به اسلام در همه ابعاد آن است. باید همه تلاش نمایندگان محترم مجلس شورای اسلامی این باشد که قوانین را صددرصد منطبق با شرع مقدّس اسلام تنظیم کنند؛ زیرا شرع مقدّس اسلام تأمین کننده نیاز و سعادت مردم است؛ همچنان که تا به امروز بوده است.( بیانات در دیدار کارگزاران نظام، چهارم شهریور 1373)

اینک، با آغاز هفته وحدت ضروری است که رهنمودهای امام خمینی(ره) بینانگذار جمهوری اسلامی و آیت الله خامنه ای رهبر معظم انقلاب اسلامی در زمینه لزوم وحدت میان مسلمان جهان، در کانون توجه همگان قرار گیرد و برای رسیدن به این آرمان اقدام های لازم صورت پذیرد. 

امتیاز به خبر :

آرشیو اخبار